NEDİR?
Karbonhidratlar, kimyasal olarak polihidroksi aldehit veya ketondurlar veya hidroliz edildiklerinde böyle bileşikler veren maddelerdir. Bu sınıftaki çoğu madde için C : H : O oranı, 1 : 2 : 1 şeklindedir; genel formülleri (CH2O)n şeklinde yazılabilir. Bazı karbonhidratlar, (CH2O)n genel formülüne uymazlar; aynı zamanda azot, fosfor veya kükürt de içerirler; bu nedenle karbonhidrat yerine karbohidrat kelimesini kullanma eğilimi de vardır. Karbonhidratların yapılarında ya aldehit ya da keton bir karbonil grubu; hem primer alkol yapısında hem sekonder alkol yapısında iki veya daha fazla sayıda hidroksil grupları bulunur. Glikoproteinler, %50’den daha fazla karbonhidrat içerebilen, fakat genelde protein içeriği baskın olan bileşiklerdir.
Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan, yapılarıkarbon (C), hidrojen (H) ve oksijendenoluşan organik moleküllerdir Tüm canlılar için büyük önem taşır. Karbohidratlar memelilerin kanında ve karaciğerinde bulunmasıgereken ana maddelerin başında gelir.Beynin beslenmesi ve enerji oluşumu için karbohidratlar kullanılır. Hücre zarının yapısındada bulunur.Karbohidratlar bitkilerde fotosentez yoluyla meydana gelir.
- https://w2.anadolu.edu.tr/aos/kitap/ehsm/1214/unite03.pdf